Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι μια δυναμική απεικονιστική εξέταση που πραγματοποιείται μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας για την εκτίμηση ιστών και οργάνων του σώματος. Είναι ασφαλέστερο από την ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία καθώς δεν γίνεται χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ενώ γίνεται χρήση του για δεκαετίες.

Γιατί να υποβληθώ σε υπερηχογράφημα;

Όπως είναι γνωστό μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας, το υπερηχογράφημα είναι η ασφαλέστερη και πιο οικονομική απεικονιστική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες, ενώ τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ποιότητα και δυνατότητες της απεικόνισης έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σήμερα εξετάζεται όλο το σώμα και τα όργανα, αναλόγως με την εξειδίκευση και τις ανάγκες, συνήθως από ειδικό ακτινοδιαγνώστη και δευτερευόντως σε ειδικές περιπτώσεις και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Ο έλεγχος μπορεί να αφορά απλό checkup ή παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά σε επείγουσα κατάσταση ή απλά παρακολούθηση.

Τέλος μπορεί να γίνουν στοχευμένα διαγνωστικές βιοψίες – παρακεντήσεις ή ακόμη και θεραπευτικές εγχύσεις φαρμάκων.

Η εξέταση

Το υπερηχογράφημα και οι παρακεντήσεις εκτελούνται από τον Ιατρό Ακτινοδιαγνώστη Χαράλαμπο Πενλίδη, ο οποίος διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά εξειδίκευσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι ή κάθεστε σε αυτό. Διάφανη υποαλλεργική, θερμαινόμενη γέλη εφαρμόζεται στην εξεταζόμενη περιοχή. Με ειδικό ηχοβολέα που τοποθετείται επάνω σε αυτή γίνεται η λήψη των απαραίτητων εικόνων και videos. Μπορεί να εφαρμοστεί πίεση η οποία ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι καλώς ανεκτή από τον ασθενή.

Οι εικόνες, τα video και η γνωμάτευση είναι διαθέσιμα εντός μισής περίπου ώρας μετά το πέρας της εξέτασης και είναι δυνατή η εκτύπωσή τους σε χαρτί, cd καθώς και η αποστολή τους στο θεράποντα ιατρό μέσω email.

Εάν γίνει παρακέντηση, το υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο για περαιτέρω μελέτη. Τα αποτελέσματά της, είναι διαθέσιμα συνήθως εντός 24ώρου.

 
Μετά την εξέταση

Στο τέλος της εξέτασης γίνεται καθαρισμός της γέλης η οποία δεν αφήνει υπολείμματα στο δέρμα ή τα ρούχα. Εφόσον η εξέταση είναι απλά διαγνωστική μπορείτε να αποχωρήσετε χωρίς βοήθεια άμεσα, ενώ εαν γίνει κάποια παρακέντηση θα χρειαστεί να παραμείνετε για μισή περίπου ώρα στο ιατρείο για παρακολούθηση. Κατόπιν μπορείτε να επανέλθετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας χωρίς κανένα περιορισμό.

Ερωτήσεις και σχόλια

Για ερωτήσεις και σχόλια σχετικά με την εξέταση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό μέσω email στο info@thyroid-fna.com ή και τηλεφωνικώς στο 2106928517 ή το 6944272766.